4.3.2019

Kirja-arvostelu: Raamattu

Hyllyssäni on kolme Raamattua: Suomen Pipliaseuran kustantama Pyhä Raamattu vuosien 1938 ja 1992 suomennoksina sekä Raamattu Kansalle ry:n kustantama vuoden 2012 suomennos.
Raamattu on yksiin kansiin sidottu kokoelma eri aikoina kirjoitettuja teoksia. Mukana on historiallisia teoksia, laulu- ja runokokoelma, sananlaskukokoelma, opetuskirjallisuutta, kirjeitä jne. Kokoelmassa seurataan eri ihmisten elämänvaiheita, tutustutaan historiallisiin tapahtumiin ja nähdään miten ihmiset ovat suhtautuneet toisiinsa ja Jumalaan.

Kokoelman kirjoittajina on hyvin erilaisia ihmisiä: pappi, kuningas, veronkerääjä, kalastaja, teltantekijä, lammaspaimen, lääkäri jne. Jos nämä kokoelman osat sisältäisivät vain kirjoittajien mielipiteitä uskonnollisista aiheista, kirjaa ei kannattaisi lukea lainkaan. 

Eräs kirjoittajista, kalastaja Pietari, toteaa: "ihmiset ovat puhuneet Pyhän Hengen johtamina sen, minkä ovat Jumalalta saaneet."
Tämä tarkoittaa, että Jumala on inspiroinnut henkensä kautta kirjoittajia siinä, mitä he ovat kirjoittaneet ylös ja millä tavalla.
Jumala haluaa siis kirjoitetun sanoman avulla ilmoittaa itsensä ihmiskunnalle. Sen vuoksi Raamattua kannattaa lukea.

Kirjan alussa kerrotaan kuinka kaikkivaltias Jumala loi maailman ja ensimmäiset ihmiset. Teoskokoelma päättyy katsaukseen tulevista tapahtumista.


Kaksi huomiota

Lukiessani huomiotani kiinnittää se, ettei ihmisten vaiheita kaunistella sankaritarinaksi, vaan meidän raadollisuutemme kuvataan kaunistelematta. On hämmästyttävää lukea millaisiin typeryyksiin, rikoksiin, halpamaisuuksiin ja kaikkinaiseen pahuuteen me ihmiset kykenemme. Tämän tietysti havaitsee myös nykyaikana katselemalla ympärilleen ja vaikkapa tutkimalla rehellisesti omaa ajatteluaan ja käytöstään.


Toinen tähän liittyvä huomio Raamatusta on Jumalan suhtautuminen ihmisiin. Vaikka me kapinoimme Jumalaa vastaan ja vastustamme häntä, hänellä riittää kärsivällisyyttä ja ymmärrystä meitä kohtaan.

Kysymyksiä ja hämmennystä

Tähän väliin täytyy todeta, että kirja herättää monessa kohdassa kysymyksiä ja hämmennystä. Koska vanhimmat tekstit ovat kolme tuhatta vuotta vanhoja, on selvää että silloinen maailma oli erilainen kuin meidän aikamme.
Silloinen kultturi ja vaikkapa kielenkäyttö poikkeaa nykyisestä. On myös otettava huomioon kunkin teoksen kirjallinen tyyli. Runous, kerronta, historiankirjoitus, viisauskirjallisuus jne. poikkeavat toisistaan ja sisältävät erilaisia kielikuvia. Tyylillisiä tehokeinoja teksteissä ovat esimerkiksi vertauskuvat ja liioittelu. 

Kun tällaiset seikat ottaa lukiessa huomioon, ei kulttuuriero hämmennä liiaksi. Apuna voi myös käyttää runsaasti tarjolla olevia Raamatun ajan kulttuurihistoriaa käsitteleviä teoksia.

Lukiessani ensimmäisen kerran Raamattua kannesta kanteen, merkitsin kysymysmerkkejä epäselviin kohtiin. Nyt, kun olen lukenut kirjaa ristiin rastiin sekä alusta loppuun vuosikausia, alkavat merkitsemäni kohdat saada selityksensä.Kuitenkin...

Kuitenkin Raamatun ydinsanoma, eli se mitä Jumala haluaa meille kirjan välityksellä ilmoittaa, on helppo ymmärtää. Jeesus Kristus on Raamatun varsinainen sisältö. "Nämä ovat kirjoitetut, että te uskoisitte, että Jeesus on Kristus, Jumalan Poika, ja että teillä uskon kautta olisi elämä hänen nimessään" (Joh. 20:31).
Tämän sanoman ymmärtäminen ja vastaanottaminen ei vaadi kulttuurihistorian tuntemista, eikä teologian opintoja.


Ennen kaikkea Raamatun lukeminen on seurustelua Jumalan kanssa. Siksi suosittelen lämpimästi kaikkia tutustumaan ennakkoluulottomasti tähän kirjaan. Sivuilta löydät nimittäin vastauksen tärkeisiin kysymyksiin: Mikä on elämän tarkoitus? Mihin joudun kuoltuani? jne.

Kummallista kyllä, en ole vielä vuosien jälkeenkään kyllästynyt lukemaan Raamattua. Luen sitä päivittäin ja sen välityksellä taivaallinen isäni rohkaisee, lohduttaa, neuvoo ja ilahduttaa minua.


Lukuvinkki

Ensikertalaisen ei kannata lukea Raamattua alusta loppuun järjestyksessä. Into sammuu taatusti ensimmäisen sukuluettelon kohdalla.
Ensin kannattaa lukea jokin evankeliumeista, sitten Apostolien teot. Näin saat käsityksen Jeesuksen elämästä ja merkityksestä. Sitten esimerkiksi kirjeet efesolaisille ja filippiläisille. Ehkä seuraavaksi muutamia lukuja ihan Raamatun alusta.

"Sovi tapaaminen Jumalan kanssa päivittäin Raamattua lukien ja rukoillen." (Raamatunlukijain liitto)

2 kommenttia:

  1. Moi! Olen etsinyt juuri tuollaista isomman mallin Raamattua jossa olisi ruskeat kannet! Mistä olet ostanut tuon?

    VastaaPoista
  2. Hei! Tuo ruskea Raamattu on ostettu varmaan 30 vuotta sitten Tampereelta, eikä sitä kauppaa ole enää olemassa. Löysin Kristillisen kirjakaupan nettikaupasta kaksi suunnilleen saman väristä: vuoden 1992 käännös: https://www.kristillinenkirjakauppa.fi/tuote/keskikokoinen-nahkakantinen-raamattu-ruskea-vetoketju-reunahakemisto/
    ja Raamattu Kansalle käännös: https://www.kristillinenkirjakauppa.fi/tuote/keskikokoinen-raamattu-ruskea-vetoketju-reunahakemisto-kultasyrja-rk-raamattu-kansalle/
    Aikashopissa on myös tuo jälkimmäinen.

    VastaaPoista