20.12.2018

Uusi testamentti (UT)

Uudessa testamentissa kerrotaan siitä Messiaasta (kreik. Kristus), eli Jeesuksesta, josta Vanhassa testamentissa oli ennustuksia ja viittauksia. 

Tapahtumat sijoittuvat Lähi-itään, mm. nykyiseen Israeliin, Syyriaan, Kyprokseen, Turkkiin, Kreikkaan ja Italiaan.
Avainhenkilöitä: Jeesus, Pietari, Saul (Paavali), Matteus, Markus, Luukas ja Johannes.
Uusi testamentti on kirjoitettu kreikaksi noin vuosina 50 - 150.

Uusi testamentti alkaa neljällä Jeesuksen elämästä kertovalla kirjoituksella, eli evankeliumilla. Sana evankeliumi tarkoittaa hyvää sanomaa.
Apostolien teot – niminen kirja kertoo ensimmäisistä kristityistä ja evankeliumin leviämisestä.
Uuden testamentin loppupuolella on seurakunnille ja yksityisille kristityille osoitettuja kirjeitä sekä aikojen lopusta kertova Johanneksen ilmestys.


Evankeliumit

Evankeliumien kirjoittajia ovat Matteus, Markus, Luukas ja Johannes. Jokainen evankeliumi esittää yhden puolen Jeesuksesta. Näistä yhdessä muodostuu kokonainen kuva.

Johannes mainitsee evankeliumin tarkoituksen: ”Tämä on kirjoitettu siksi, että te uskoisitte Jeesuksen olevan Kristus, Jumalan Poika, ja että teillä, kun uskotte, olisi elämä hänen nimensä tähden.”

Jeesuksen syntymisestä ihmiseksi kerrotaan laajimmin Luukkaan evankeliumissa. Enkeli, Jumalan sanansaattaja, ilmestyi Maria -nimiselle neitoselle ja ilmoitti:
"Sinä tulet raskaaksi ja synnytät pojan, ja sinä annat hänelle nimen Jeesus." "Pyhä Henki tulee sinun yllesi, Korkeimman voima peittää sinut varjollaan. Siksi myös lapsi, joka syntyy, on pyhä, ja häntä kutsutaan Jumalan Pojaksi."

Jeesus opetti kansaa yksinkertaisin esimerkein, paransi sairaita ja teki erilaisia ihmetekoja sekä herätti kuolleita eloon. Hän ilmoitti Jumalan tahdon ihmisille ja kutsui ihmisiä mielenmuutokseen ja tulemaan Jumalan yhteyteen. Hän kertoi myös tulevista tapahtumista sekä omasta kuolemastaan ja ylösnousemuksestaan. Jeesus valitsi 12 opetuslasta (oppilasta) jotka seurasivat häntä.
 


Jeesuksen opetuksia


"Aika on täyttynyt, Jumalan valtakunta on tullut lähelle. Kääntykää ja uskokaa hyvä sanoma!"

”Kaikki, minkä tahdotte ihmisten tekevän teille, tehkää te heille.”


"Rakasta Herraa, Jumalaasi, koko sydämestäsi, koko sielustasi ja mielestäsi. Tämä on käskyistä suurin ja tärkein. Toinen yhtä tärkeä on tämä: Rakasta lähimmäistäsi niin kuin itseäsi.”


"Minä olen ylösnousemus ja elämä. Joka uskoo minuun, saa elää, vaikka kuoleekin.”
 

"Minä olen tie, totuus ja elämä. Ei kukaan pääse Isän luo muuten kuin minun kauttani.”
 


Paholainen (Saatana) vastusti Jeesusta mutta Jeesus torjui hänet Jumalan sanalla ja osoitti valtansa häneen nähden.
"Hän kulki ympäri maata, teki hyvää ja paransi kaikki jotka olivat joutuneet Paholaisen valtaan, sillä Jumala oli hänen kanssaan."
"Juuri sitä varten Jumalan Poika tuli maailmaan, että hän tekisi tyhjäksi Paholaisen teot."

Ristiinnaulitseminen

Jeesuksen toiminta vihastutti juutalaista papistoa ja he vangitsivat hänet syyttäen häntä Jumalanpilkasta. Hän olisi toki voinut estää vangitsemisensa, mutta hän halusi loppuun asti toteuttaa Jumalan tahdon kohdallaan. ”Vai luuletko, etten voisi rukoilla Isääni, niin että hän lähettäisi heti minulle enemmän kuin kaksitoista legioonaa enkeleitä?”
Hänet luovutettiin Rooman prokuraattorin, Pontius Pilatuksen tuomittavaksi joka ei kuitenkaan nähnyt häntä syylliseksi mihinkään, mutta väkijoukon painostuksesta antoi hänet teloitettavaksi.
Roomalaiseen tapaan hänet naulattiin ristille.

Näin kuollessaan Jeesus täytti sen tehtävän, mitä varten Jumala oli hänet lähettänyt. Ristillä riippuessaan hän sanoikin: ”Se on täytetty.”
 


Miksi näin täytyi tapahtua? Ihminen joutui syntiinlankeemuksessa eroon Jumalan yhteydestä. Synti on ihmisen ja Jumalan välissä. Jumala haluaa kuitenkin ihmisten elävän hänen yhteydessään. Sen tähden Jumala lähetti poikansa Jeesuksen poistamaan tuon erottavan tekijän uhraamalla hänet ihmisten syntien sovitukseksi. Tämä tapahtui kun Jeesus vuodatti ristillä verensä. Tässä toteutui siis se pelastus, johon viitattiin kun israelilaiset lähtivät Egyptistä ja pelastuivat uhraamalla karitsan ja sivelemällä sen verta oviensa pihtipieliin.

Jeesuksen ristiinnaulitseminen ja ylösnouseminen on maailmanhistorian tärkein ja käänteentekevin tapahtuma.

”Jumala on rakastanut maailmaa niin paljon, että antoi ainoan Poikansa, jottei yksikään, joka häneen uskoo, joutuisi kadotukseen, vaan saisi iankaikkisen elämän. Ei Jumala lähettänyt Poikaansa maailmaan sitä tuomitsemaan, vaan pelastamaan sen. Sitä, joka uskoo häneen, ei tuomita, mutta se, joka ei usko, on jo tuomittu, koska hän ei uskonut Jumalan ainoaan Poikaan.” Johanneksen evankeliumi, luku 3.

Jeesuksen ylösnousemus

Jeesus haudattiin, mutta kolmantena päivänä hän nousi kuolleista ja ”monin kiistattomin todistein osoitti kuolemansa jälkeen olevansa elossa. Hän näyttäytyi heille neljänkymmenen päivän aikana useasti ja puhui Jumalan valtakunnasta.”
Hän selitti oppilailleen kuolemansa tarkoituksen: "Kaiken sen tuli käydä toteen, mitä Mooseksen laissa, profeettojen kirjoissa ja Psalmeissa on minusta kirjoitettu. Nyt hän avasi heidän mielensä ymmärtämään kirjoitukset. Hän sanoi heille: Kristuksen tuli kärsiä kuolema ja kolmantena päivänä nousta kuolleista, ja kaikille kansoille, Jerusalemista alkaen, on hänen nimessään saarnattava parannusta ja syntien anteeksiantamista."
”Jeesus vei opetuslapset ulos kaupungista, lähelle Betaniaa, ja siellä hän kohotti kätensä ja siunasi heidät. Siunatessaan hän erkani heistä, ja hänet otettiin ylös taivaaseen.”

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti