20.12.2018

Vanha testamentti (VT)


Vanha testamentti sisältää kertomuksen koko maailman luomisesta ja kertoo, miten Jumala valitsi Israelin omaisuuskansakseen muiden kansojen keskuudesta ja miten hän johdatti kansaansa.

Tapahtumat sijoittuvat Lähi-itään, mm. nykyisten Irakin, Egyptin ja Israelin alueille.
Avainhenkilöitä: Jumala, Adam ja Eeva, Nooa, Aabraham, Joosef, Mooses, Daavid ym.


Vanhan testamentin kirjat voidaan jakaa laki-, historia-, runous-, viisaus- ja profeetallisiin kirjoihin.
Vanha testamentti on kirjoitettu pääosin hepreaksi noin 1400 - 400 eKr.


Luominen ja syntiinlankeemus
 


”Alussa Jumala loi taivaan ja maan.”
”Ja Jumala loi ihmisen kuvakseen, Jumalan kuvaksi hän hänet loi, mieheksi ja naiseksi hän loi heidät.”
”Herra Jumala asetti ihmisen Eedenin puutarhaan viljelemään ja varjelemaan sitä. Herra Jumala sanoi ihmiselle: Saat vapaasti syödä puutarhan kaikista puista. Vain siitä puusta, joka antaa tiedon hyvästä ja pahasta, älä syö…”

Paholainen, langennut enkeli, houkutteli ensimmäiset ihmiset, Adamin ja Eevan, epäilemään Jumalan sanoja ja sai heidät maistamaan kiellettyä hedelmää. Tapahtumaa kutsutaan syntiinlankeemukseksi.
Sen tähden he joutuivat pois Jumalan yhteydestä. Näin synti – Jumalan tahdosta luopuminen – tuli maailmaan.
Jumala karkotti heidät Eedenin puutarhasta. Kuolema, kivut ja huolet tulivat ihmisen elämään. Koko ihmiskunta elää edelleenkin syntiin langenneessa tilassa.

Adamille ja Eevalle syntyi poikia ja tyttäriä. Synnin valta ihmisessä ilmeni jo Adamin ja Eevan lapsissa niin, että Kain tappoi veljensä Aabelin.

”Herra näki, että ihmisten pahuus lisääntyi maan päällä ja että heidän ajatuksensa ja pyrkimyksensä olivat kauttaaltaan pahat…”
”Siihen aikaan turmelus levisi maassa Jumalan silmien alla ja väkivalta täytti maan.”
Mies nimeltä Nooa vaelsi kuitenkin Jumalan yhteydessä. Jumala päätti hävittää maan vedenpaisumuksella, mutta säästi Nooan perheineen. Hän antoi Nooalle ohjeet suuren laivan rakentamisesta, johon tämän piti mennä perheineen ja koota eläimiä turvaan vedeltä. Nooasta polveutui sitten lukuisia kansoja. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti